Flygfoto

ÅTERSPEGLA HISTORIA

21 March 2011

Kategori:

Förra veckan var jag en av talarna på Pecha Kucha i Örebro, en japanskt föreläsningsform där varje talare får visa 20 bilder i 20 sekunder vardera. Ett häftigt tempo och många intressanta talare. Själv berättade jag delar av historien med vårt hus och hur det återspeglas i renoveringen vi har gjort. Många hus har en historia, både äldre och nyare. Historien om varför huset byggdes, vilka människor som har bott där och hur huset har förändras tycker jag är värd att ta reda på och skriva ner eller iallefall skriva en anteckning om. Vårt hus har många haft historier att berätta om, men jag har även hittat en del information på länsarkivet.

Huset byggdes som jag nämnt tidigare som disponentbostad till tegelbruket som fanns ett stenkast från huset. Jag har hittat kort tagna 1915, då dåvarande disponent Carl Walin firade fruns födelsedag (se även tidigare inlägg med bilder). Här kan man se väggmålningarna i både vardagsrummet och matsalen som jag vid renoveringen har försökt att återskapa.

Under vår första sommar i huset stannade det till en man som berättade att han bott i huset 1927-1930 då andra våningen lånades ut av disponent nummer två, som då flyttat in, till hemvändande missionärer. Mannen och hans mamma hade bott i två av rummet efter det att hans pappa hade omkommit i Kina. Även om han inte mindes direkt något om hur det sätt ut, är det ett minne värt att bevara. Minnet förstärks av den porslinsflaska från Kina han skickade oss efter besöket.

Foto: Anna Cedermark


blog comments powered by Disqus